Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083671_919_sm.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ - Έχασαν περιουσίες στη μαύρη τρύπα της Lehman Εκτύπωση E-mail

Είδαν τις αποταμιεύσεις τους να γίνονται καπνός με την κατάρρευση της Lehman Βrothers. Δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια. Οι «εξαπατηθέντες Έλληνες», όπως αυτοσυστήνονται, έφτιαξαν blog για να οργανωθούν καλύτερα, προετοιμάζουν διαδήλωση στο Σύνταγμα εντός Δεκεμβρίου, κατέφυγαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή προσβλέποντας σε παραπομπή της υπόθεσής τους στον εισαγγελέα και ήδη υπέβαλαν τις πρώτες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Όπως λέει στα «Νέα» ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας, «έχει κληθεί η Citibank να δώσει απαντήσεις εντός των επομένων ημερών. Αν προκύψουν αξιόποινες πράξεις, σαφώς η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα».

Τα πρώτα νέα από το δικαστικό μέτωπο, πάντως, είναι ενθαρρυντικά για τους ίδιους. Την περασμένη Τετάρτη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει έως τις 3 Δεκεμβρίου- οπότε έχει κληθεί η Citibank- κάθε πραγματική και νομική μεταβολή επί των αρχικώς καταβληθέντων κεφαλαίων των αιτούντων. «Οι επενδυτές έλαβαν επιστολές με τις οποίες ενημερώνονταν ότι το ύψος της επένδυσής τους ήταν μηδενικό. Τώρα θα πρέπει η τράπεζα να ξανακάνει το μηδέν ίσο με το αρχικό κεφάλαιο», λέει στα «Νέα» ο δικηγόρος κ. Κόκκας που υπέβαλε για λογαριασμό επτά επενδυτών την πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Ο κ. Κόκκας θεωρεί ότι η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της δικαίωσης των επενδυτών και δηλώνει αισιόδοξος. Κρίσιμο ορόσημο τώρα η προσεχής Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, για να διαφανεί αν ανοίγει ο δρόμος για 2.100 πελάτες της Citibank και περίπου 400 από άλλες τράπεζες, για να διεκδικήσουν τα λεφτά τους.


Δ. Λάμπρου: Μεγάλο σφάλμα που δεν διάβασα τα ψιλά γράμματα της σύμβασης

 Ο κ. Δημήτρης Λάμπρου γιατρός με δύο νεογέννητα παιδάκια, όταν χωρίς να το καταλάβει έβαλε τις οικονομίες του σε ομόλογα της Lehman, επιζητούσε τη σιγουριά για τα χρήματά του. Αν η σιγουριά συνοδευόταν και από ένα υψηλότερο επιτόκιο, τόσο το καλύτερο. «Μισό τοις εκατό και σίγουρο υπάρχει; 1%, ακόμα καλύτερα. Αυτό ήθελα και αυτό θέλω», λέει στα «Νέα» δυόμισι μήνες έπειτα το «κανόνι», που ήταν η αφορμή για να ανακαλύψει ότι είχε τοποθετήσει τα χρήματά του σε τίτλους της Lehman και όχι σε ομόλογα σαν προθεσμιακές καταθέσεις, όπως νόμιζε. Δυόμισι μήνες μετά, η επικοινωνία με την τράπεζα που του πούλησε τα ομόλογα γίνεται μέσω εξώδικων και αυτό είναι το μεγάλο του παράπονο. «Τόσα χρόνια ήμουν ο καλός πελάτης για την Ελληνική Τράπεζα. Τώρα ούτε καν τηλέφωνο δεν με πήραν να με ενημερώσουν για το τι έγινε», λέει χαρακτηριστικά.

Η ιστορία του κ. Δημήτρη αρχίζει το Φεβρουάριο του 2005, όταν έκλεισε τα χρήματά του για έναν χρόνο και πήρε πράγματι απόδοση 5%. Έτσι, ξανάκλεισε τα χρήματά του, χωρίς κανένας- όπως υποστηρίζει- να τον ενημερώσει για τους κινδύνους που διατρέχει η επένδυσή του και όταν έναν χρόνο μετά πήγε να τα πάρει ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγάλη έκπληξη. «Μου είπαν για ένα κουπόνι που είχε πέσει και τα λεφτά μου ήταν πια στο 90% της αρχικής του αξίας. Τρελάθηκα γιατί θεωρούσα ότι τα χρήματά μου δεν πρόκειται να μειωθούν και θα είχα εξασφαλισμένη απόδοση. “Αφήστε τα για έναν χρόνο ακόμα, θα ομαλοποιηθεί η αγορά”, με συμβούλεψαν από την τράπεζα και όταν αργότερα πήγα στον διευθυντή μου είπε ότι τελικά ήταν ένα δομημένο προϊόν αυτό που είχα βάλει τα λεφτά μου. Του είπα να μου δώσουν το κεφάλαιο και να κρατήσουν τους τόκους και μου είπαν θα σας ενημερώσουμε σύντομα.

Δεν με ενημέρω- σαν ποτέ, δεν με πήραν καν τηλέφωνο. Στο εξώδικο που τους έστειλα, λέγοντας ότι ποτέ δεν με ενημερώσατε για τους κινδύνους αυτής της τοποθέτησης, η απάντηση ήταν ότι “εσείς ψάχνατε να βρείτε καλύτερο επιτόκιο”, λες και το να ψάχνεις για υψηλότερο επιτόκιο είναι αδίκημα». Ο κ. Λάμπρου, χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε με δομημένους τίτλους διάρκειας 35 ετών και αναγνωρίζει ότι το μεγάλο του σφάλμα είναι ότι δεν διάβασε τους όρους της σύμβασης, που ακόμα και σήμερα που τους διάβασε αδυνατεί να κατανοήσει και εμπιστεύτηκε την τράπεζα. «Με δύο νεογέννητα παιδιά τότε, θα δέσμευα όλες μου τις οικονομίες για 35 χρόνια;

Ούτε μία στο εκατομμύριο», λέει χαρακτηριστικά. Τώρα πλέον εξετάζει τη διεκδίκηση των χρημάτων του διά της δικαστικής οδού, με την προσάρτηση σε ένα μαζικό σχήμα διεκδίκησης από επενδυτές. Αναγνωρίζει ότι μόνος δεν καταφέρνεις τίποτα σε μία τόσο δύσκολη διεκδίκηση...


Από την απόγνωση στον αγώνα

 Από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν έσκασε το κανόνι της Lehman βρέθηκαν σε απόγνωση. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, επιχειρούν μόνοι τους να βγάλουν άκρη. Σε αρκετές περιπτώσεις, ορισμένες τράπεζες δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τους πελάτες τους. Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία «καμένων» επενδυτών.

«Ξεκίνησα ένας και γίναμε 506», λέει στα «Νέα» ο κ. Νίκος Πιτσούλης επιχειρηματίας από τη Λάρισα με χρόνια δράση στον εθελοντισμό. Ο ένας έγιναν έξι και μαζί οργάνωσαν την ιστοσελίδα fpolites (www.

fpolites.gr), «ο χώρος συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού των εξαπατηθέντων Ελλήνων πολιτών από τις ελληνικές τράπεζες με τους τίτλους της Lehman Βrothers». Στην ιστοσελίδα παρέχονται πληροφορίες, ανταλλάσσονται απόψεις, δίνονται νομικές συμβουλές και κυρίως η προσπάθεια γίνεται ομαδική. Τέσσερα δικηγορικά γραφεία έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση 400 από τους 506 fpolites, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 2.100 επενδυτές κινητοποιούνται μόνοι τους ή ακόμα δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί. «Είναι πολλοί αυτοί που ακόμα δεν γνωρίζουν τι έχει γίνει», λέει στα «Νέα» ο κ. Πιτσούλης.

πηγή: Τα νέα online Δημοσιεύθηκε στις 29/11/2008

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr