Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083663_488.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Εξωδικαστικοί συμβιβασμοί της Citibank για τα προϊόντα της Lehman Brothers στο εξωτερικό Εκτύπωση E-mail
Πληθαίνουν οι περιπτώσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού των ζημιωθέντων της Lehman Brothers σε διάφορες χώρες, δημιουργώντας προσδοκίες για αντίστοιχη αντιμετώπιση και των ζημιωθέντων στη χώρα μας.Το παράδειγμα δίνουν χώρες όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Γερμανία, αλλά και το Χονγκ Κονγκ, στις οποίες η Citibank είτε άλλες τράπεζες που διένειμαν προϊόντα του διεθνούς επενδυτικού οίκου που κατέρρευσε τον Οκτώβριο του 2008, κατέληξαν σε συμβιβασμό με τους πελάτες τους, καταβάλλοντας ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που κυμαίνεται από 50% έως και 75%.Το προηγούμενο που δημιουργεί η εμπειρία στις χώρες αυτές συντηρεί τις ελπίδες για αντίστοιχη αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τους 2.100 κατόχους προϊόντων της Lehman Brothers και στη χώρα μας. Δεν αποκλείεται όμως να αποδειχθούν φρούδες, καθώς επισήμως τουλάχιστον η Citibank φαίνεται να ποιεί τη νήσσαν.
 
Η στάση της τράπεζας, που μέχρι σήμερα υπεραμύνεται τόσο του τρόπου διάθεσης των σχετικών προϊόντων όσο και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των αναγκαίων διαδικασιών, θα κριθεί άλλωστε και στις αίθουσες των δικαστηρίων, καθώς στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η εκδίκαση τριών παρόμοιων υποθέσεων.
 
Η πρώτη έχει οριστεί για τις 10 Μαΐου, ενώ ακολουθεί η δεύτερη στις 23 Μαΐου και η τρίτη στις 4 Ιουνίου αντίστοιχα, ενώ μπαράζ εκδικάσεων αναμένεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς στις αίθουσες των διοικητικών δικαστηρίων καταφθάνουν μαζικά αγωγές από δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση μεγάλου αριθμού πελατών.
 
Από τη μέχρι σήμερα πάντως εμπειρία και την εκδίκαση των λιγοστών έστω υποθέσεων, η επιχειρηματολογία της τράπεζας αμφισβητείται, στον βαθμό που διαπιστώνεται ότι μερίδα των κατόχων των προϊόντων Lehman δεν διέθεταν τις αναγκαίες γνώσεις για να αντιληφθούν τους ενδεχόμενους κινδύνους της επενδυτικής επιλογής που η τράπεζα πρότεινε, ενώ εν αμφιβόλω τίθενται και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις. Η αμφισβήτηση στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά και στο πλαίσιο της εξωδικαστικής προσπάθειας των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν κατά την προώθηση αυτών των προϊόντων, φαίνεται ότι ήταν και η αιτία που, σε ορισμένες χώρες, οδήγησε τη Citibank στη διευθέτηση του θέματος, καταβάλλοντας στους πελάτες της μέρος των χρημάτων που επένδυσαν στους συγκεκριμένους τίτλους.
 
Στη χώρα μας το κλίμα επιβαρύνεται από τις αποφάσεις για την επιβολή προστίμων που καταλογίστηκαν από τρεις αρμόδιες εποπτικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα οποία η τράπεζα προσέβαλε ήδη στα διοικητικά δικαστήρια.
Ο κατάλογος των χωρών στις οποίες η τράπεζα υποχρεώθηκε στην αποζημίωση των ζημιωθέντων μακραίνει, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας, η οποία ωστόσο αποδεικνύεται χρονοβόρος, εγείροντας αξιώσεις ακόμα και από θυγατρικές του επενδυτικού ομίλου, που άφησε πίσω του σημαντικές οφειλές.

Οι συμβιβασμοί
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που ανακοινώθηκε από τη Citibank στην Ισπανία προβλέπει την καταβολή στους δικαιούχους του 55% του κεφαλαίου τους και επιτεύχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της καταναλωτικής οργάνωσης Adicae, που εκπροσωπεί 475 κατόχους ομολόγων, καθώς και του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 122 πελατών της τράπεζας με συνολικές αξιώσεις 3,2 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση του Βελγίου η συμφωνία έγινε μεταξύ της Deminor, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 500 κατόχων αντίστοιχων προϊόντων και προβλέπει αποζημίωση που φθάνει το 65% του επενδεδυμένου κεφαλαίου. Συνδυάζεται, επίσης, με τη δυνατότητα που δίνει η τράπεζα στους πελάτες, να επιλέξουν εναλλακτικά την τοποθέτηση των χρημάτων τους σε προϊόν της με τριετή διάρκεια και ετήσια απόδοση 5,3%, ανεβάζοντας το ύψος του αποζημιωθέντος ποσού στο 75% του κεφαλαίου.
 
Στο Χονγκ Κονγκ, η Hong Kong Holdings και άλλες 15 τράπεζες που συνδέονταν με τη Lehman Brothers, συμφώνησαν στην επαναγορά των minibonds, καταβάλλοντας το 60% του κεφαλαίου σε 29.000 επενδυτές, ενώ σε συμφωνία με τους επενδυτές που είχαν τοποθετήσει τουλάχιστον το 20% της συνολικής τραπεζικής τους επένδυσης στην Credit Suisse, κατέληξε και η ελβετική τράπεζα.
Το κλίμα είναι ωστόσο βαρύ καθώς ακόμη και σε κοινωνικό επίπεδο ωριμάζουν οι συνθήκες που κάνουν κατανοητές, ακόμα και στον μέσο πολίτη, των αιτιών της κρίσης, αποδυναμώνοντας το επιχείρημα ότι η κατάρρευση ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "Kathimerini.gr" Δημοσιεύθηκε 02/05/2010
url: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_02/05/2010_399478

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr