Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083657_316_sm.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Απόφαση-σταθμός για τα θύματα της Lehman Brothers Εκτύπωση E-mail

Ανοιξε ο δρόμος της δικαίωσης για χιλιάδες μικροκαταθέτες οι οποίοι τον περασμένο Σεπτέμβριο είδαν τις αποταμιεύσεις τους να γίνονται καπνός, καθώς τα προϊόντα εγγυημένου -υποτίθεται- κεφαλαίου στα οποία είχαν επενδύσει δεν ήταν παρά «τοξικά» ομόλογα της Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας πέρσι το φθινόπωρο συγκλόνισε τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συνταξιούχος ναυτικός από τη Χαλκιδική, ο οποίος εργάστηκε για σειρά ετών στα γιαπιά της Αυστραλίας κι έχασε τους κόπους μιας ζωής επενδύοντας σε τέτοια προϊόντα, είναι ο πρώτος που κέρδισε τη δικαστική μάχη κατά της Citibank εναντίον της οποίας στράφηκε, καθώς αυτή του πούλησε τα «τοξικά». Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, που ζητά από τη Citibank να καταβάλει στον 65χρονο ενάγοντα το σύνολο της επένδυσης (82.000 ευρώ) πλέον των τόκων που «τρέχουν» από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής. Η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι παρά το δικαίωμα της έφεσης που έχει, η Citibank οφείλει να καταβάλει αμέσως το ήμισυ του ποσού που της έχει επιδικαστεί καθώς και τα δικαστικά έξοδα.«Είναι η πρώτη θετική για τους επενδυτές απόφαση τακτικής δίκης στην Ελλάδα», είπε στον «Α» ο πληρεξούσιος δικηγόρος του 65χρονου συνταξιούχου, Κλεάνθης Βουλκίδης, ενώ στην Αθήνα έγινε μια απόπειρα μέσω υποβολής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, η οποία όμως δεν πέτυχε. Εκεί οι τακτικές δίκες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το 2010, ενώ ανάλογη απόφαση στην ΕΕ έχει εκδοθεί μόνο στη Γερμανία και αφορά δικαίωση επενδυτή για το ποσό των 50.000 ευρώ το οποίο επίσης θα καταβληθεί από την τοπική τράπεζα που μεσολάβησε για την πώληση του προϊόντος.

Ετσι, αποδείχτηκε ορθή η επιλογή του κ. Βουλκίδη να υποδείξει στον 65χρονο να στραφεί απευθείας κατά της Citibank, όταν εκείνος απελπισμένος πέρασε το κατώφλι του δικηγορικού γραφείου λίγες ώρες αφότου ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την τραπεζική υπάλληλο πως οι τίτλοι στους οποίους είχε επενδύσει έχασαν την αξία τους. Σύμφωνα με τον κ. Βουλκίδη, είναι υπεύθυνη απέναντι στον επενδυτή η τράπεζα η οποία του συνέστησε την επένδυση σε αυτά τα «τοξικά» ομόλογα και δεν υπήρχε λόγος να στραφεί το θύμα κατά της ολλανδικής θυγατρικής της Lehman Brothers, η οποία ήταν η εκδότρια των προϊόντων.
Υποχρέωση ενημέρωσης

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης διαπίστωσε ότι από την εναγόμενη «παραβιάζονται οι συναλλακτικές της υποχρεώσεις», καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία οι τράπεζες υποχρεούνται να ενημερώνουν πλήρως τους πελάτες τους -οι οποίοι συνήθως είναι άνθρωποι του μόχθου αλλά και νοικοκυρές χωρίς εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις- για τους κινδύνους οι οποίοι εμπεριέχονται εάν επενδύσουν σε «τοξικά» ομόλογα. Αν δεν το κάνουν και παρασυρθεί ο πελάτης, οφείλουν να τον αποζημιώσουν, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι περιγράφονται στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα», τα οποία βέβαια μόνο όποιος έχει εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις μπορεί να κατανοήσει. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναγνώρισε ότι είναι αδύνατη η κατανόηση αυτών των σημειώσεων από έναν άθρωπο με γνώσεις δημοτικού, ο οποίος «… έχοντας αντιληφθεί ποια είναι τα όριά του και ποιο είναι το πεδίο τω επενδυτικών του κινήσεων, είναι βέβαιο ότι θα είχε αρνηθεί να επιχειρήσει την προτεινόμενη σε αυτόν τοποθέτηση του κεφαλαίου του, εάν η υπάλληλος της εναγομένης είχε επιχειρήσει προφορικώς να του αναπτύξει και να του εξηγήσει το περιεχόμενο της συναλλακτικής σχέσεως που περιγράφεται στο κείμενο».

Επιπλέον, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφαίνεται ότι «ο ενάγων θα είχε απορρίψει την επένδυση αυτή, σε περίπτωση που είχε πληροφορηθεί ότι η εναγομένη δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη έναντι του ιδίου σε σχέση με το επενδυόμενο κεφάλαιο ύψους 82.000 ευρώ, διότι στη συγκεκριμένη συμβατική σχέση μετέχει ο ίδιος με αντισυμβαλλόμενο μέρος κάποια εδρεύουσα στην Ολλανδία εταιρία, η οποία είναι θυγατρική της εγγυήτριας εταιρίας που έχει την έδρα της στην Αμερική».
Δεν έληξαν τα ομόλογα...
Και βέβαια απορρίφθηκε από το δικαστήριο ο βασικός ισχυρισμός της Citibank ότι ο 65χρονος μπορεί να ελπίζει, καθώς δεν έχουν λήξει ακόμη τα ομόλογα και ότι μέχρι τις 15-2-2013 «πιθανολογείται ότι πρόκειται να έχουν κάποια αξία αποτιμήσεως» (!).
Ως ένα πάρα πολύ θετικό βήμα στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι 370 επενδυτές οι οποίοι έχασαν κατά τον ίδιο τρόπο 35 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζει τη δικαστική απόφαση ο εκπρόσωπός τους Νίκος Πιτσιούλης. Θεωρεί δε ότι αυτό θα ενθαρρύνει και τα υπόλοιπα θύματα (που εκτιμώνται σε περίπου 2.100 σε όλη τη χώρα) να καταθέσουν αγωγές και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 110 εκατ. ευρώ. Η δικαστική απόφαση έρχεται, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιούλη, να προστεθεί σε δυο ακόμη θετικές εξελίξεις: στο πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο στη Citibank και στην παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή που οδήγησε την υπόθεση στην Εισαγγελία για τη διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων από το διοικητικό συμβούλιο της Citibank.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "Αγγελιοφόρος Online" Δημοσιεύθηκε στις 03/07/2009
url: http://agelioforos.gr/archive/article.asp?date=7/2/2009&page=21

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr