Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083673_674_sm.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Δικαίωση επενδυτή «τοξικών» στο Πρωτοδικείο Εκτύπωση E-mail

Πάνω από 2.000 Ελληνες αφορά η απόφαση-σταθμός του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους είχαν επενδύσει στα «τοξικά» ομόλογα της Lehman Brothers και έχασαν τις οικονομίες τους μετά την κατάρρευση του αμερικανικού κολοσσού.
Η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου είναι πανομοιότυπη και με το ίδιο σκεπτικό μ' εκείνη που εξέδωσε αστικό δικαστήριο του Αμβούργου πριν από περίπου μία εβδομάδα. Δέχεται ότι ο επενδυτής δεν διέθετε οποιασδήποτε μορφής ειδική εκπαίδευση ή εμπειρία για να λαμβάνει τέτοιου είδους επενδυτικές αποφάσεις, πολύ περισσότερο αποφάσεις που αφορούσαν τα εξαιρετικά περίπλοκα και επισφαλή προϊόντα που έγιναν γνωστά στην Ελλάδα ως δομημένα ή «τοξικά» ομόλογα. Θεωρεί επίσης πως η τράπεζα, που θα μπορούσε να του εξηγήσει περί τίνος πρόκειται, δεν ενημέρωσε με κατανοητό τρόπο τον ενάγοντα για όλες τις πτυχές και τους κινδύνους των επενδυτικών επιλογών που του πρότεινε κι εκείνος προσυπέγραφε χωρίς να προβάλλει αντιρρήσεις.
«Είναι η δεύτερη υπόθεση που δικάζεται στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα. Οπως καταλαβαίνετε, από δω και στο εξής ανοίγει ο δρόμος για περίπου 2.000 επενδυτές στη χώρα μας, που είχαν εμπιστευτεί την τράπεζα και έχασαν τα χρήματά τους κατ' αυτόν τον τρόπο. Ηδη στο γραφείο μας δεχόμαστε πληθώρα τηλεφωνημάτων από θύματα που ενδιαφέρονται να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες για ν' αποζημιωθούν» δήλωσε στην «Ε» ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος Κλεάνθης Βουλκίδης, που πέτυχε την απόφαση.
Η υπόθεση αφορούσε έναν 65χρονο συνταξιούχο, απόφοιτο Δημοτικού, που ύστερα από μια ζωή σκληρής εργασίας εμπιστεύτηκε στην τράπεζα τις οικονομίες του, ύψους 82.000 ευρώ. Η τράπεζα επένδυσε τα χρήματά του σε «τοξικά» τής Lehman Brothers, με αποτέλεσμα το κομπόδεμα του ανθρώπου να γίνει «καπνός» μετά το τραπεζικό κραχ στις ΗΠΑ.
Με την ίδια δικαστική απόφαση επιδικάζονται οι νόμιμοι τόκοι, ενώ είναι προσωρινά εκτελεστέα για το ήμισυ του ποσού.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημέριδα "Enet.gr" Δημοσιεύθηκε 03/07/2009
url: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=60086

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr