Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083670_63_sm.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Citibank: “Συγγνώμη, λάθος. Επενδύσατε στην Lehman!” Εκτύπωση E-mail

Νόμιζε ότι είχε αγοράσει τίτλους της Citibank, αλλά ένα ωραίο πρωί του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ η χρεοκοπία της Lehman Brothers είχε σκάσει σαν «βόμβα» στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, πληροφορήθηκε για ένα… ακριβό τυπογραφικό λάθος: όπως ενημερώθηκε με επιστολή από την τράπεζα, εκδότης των τίτλων ήταν τελικά η… Lehman Brothers!

Περισσότεροι από 2.000 Έλληνες επενδυτές και αποταμιευτές, όπως και χιλιάδες άλλοι σε πολλές χώρες, έχασαν μεγάλα ποσά από τίτλους της Lehman. Στην Ελλάδα, τη διάθεση αυτών των τίτλων είχε αναλάβει η Citibank, που ήδη τιμωρηθεί με το μάλλον αστείο πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προς το παρόν «σιωπά» για το θέμα.

Οι επενδυτές που έχασαν τις οικονομίες τους επιμένουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί σωστά από την Citibank για τους τίτλους που αγόραζαν, με αποτέλεσμα να πιστεύουν εσφαλμένα ότι είχαν εγγύηση κεφαλαίου, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για προϊόντα με προστασία κεφαλαίου από την ίδια την Lehman και μόνο. Και αυτή η προστασία, βεβαίως, θα έπαυε να υπάρχει, στην περίπτωση χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας.

Το “Sofokleous10” αποκαλύπτει σήμερα, μέσα από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του, ορισμένες τραπεζικές πρακτικές της Citibank, που γεννούν πολλά ερωτηματικά:

- Επενδυτής έλαβε τον Οκτώβριο, όπως προαναφέρθηκε, επιστολή με την υπογραφή της διευθύντριας εξυπηρέτησης πελατών της Citibank, με την οποία ενημερωνόταν για ένα μικρό, αλλά… ακριβό, τυπογραφικό λάθος στο έντυπο αναλυτικής παρουσίασης της τραπεζικής σχέσης του με την Citibank (Citistatement): για τους τίτλους «Προστατευμένου Κεφαλαίου DJ EUROSTOXX SELECT DIVIDEND 30 NOTE III 3Y EUR-USD» εκ παραδρομής εμφανίσθηκε ως εκδότης η Citibank Intl Greece Branch, «ενώ στην πραγματικότητα ο σωστός εκδότης των τίτλων είναι η εταιρεία Lehman Brothers Treasury CO B.V.». Εύκολα γίνεται αντιληπτό το σοκ του πελάτη, που διαπίστωσε ότι κρατούσε τίτλους έκδοσης της Lehman ΜΕΤΑ τη χρεοκοπία της…

- Άλλη επιστολή της ίδιας διευθύντριας επεφύλασσε σε επενδυτή μια αρκετά σοβαρή «ψυχρολουσία»: δια της επιστολής αυτής, η Citibank τον ενημέρωνε για την πραγματική «αξία» της εγγύησης από το Βρετανικό Σύστημα Αποζημίωσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSCS). Όπως αντιλήφθηκε ελαφρώς καθυστερημένα ο επενδυτής, αυτή η εγγύηση, που προβαλλόταν ιδιαίτερα από την Citibank στη διάθεση των επενδυτικών προϊόντων, δεν κάλυπτε τους τίτλους έκδοσης από την Lehman, επειδή δεν είχαν εκδοθεί με άδεια της Βρετανικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Η εγγύηση κάλυπτε μόνο ενδεχόμενη υποχρέωση της ίδιας της Citibank προς τους πελάτες της, καθώς το ελληνικό τμήμα της τράπεζας είναι παράρτημα της βρετανικής Citigroup, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι υποχρεώσεις αφορούσαν την Lehman και όχι την Citibank!

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, αιτιολογώντας την επιβολή προστίμου, τόνιζε ότι από την πλευρά της τράπεζας γινόταν σαφές σε όλους τους πελάτες της ότι δήθεν «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο» και ότι «η επένδυση τελούσε, υπό την προστασία της ίδιας της Lehman Βrothers, αλλά και υπό την επιπλέον προστασία που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, που προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κρίνει ότι η Citibank παραβίασε τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας των καταναλωτών, του 1994, και έχει τιμωρήσει την τράπεζα, αλλά περιέργως η Τράπεζα της Ελλάδος, που θα όφειλε να ελέγξει αν τηρήθηκαν οι ειδικότεροι κανόνες που αφορούν τη διάθεση δομημένων προϊόντων σε πελάτες λιανικής, προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετές τράπεζες σε πολλές χώρες είχαν διαθέσει δομημένα της Lehman, κατά κανόνα σε ηλικιωμένους πελάτες με μικρές γνώσεις των οικονομικών και νομικών δεδομένων, οι οποίοι έχασαν σε μια νύχτα τις αποταμιεύσεις τους, όταν χρεοκόπησε η Lehman. Στην Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου περιοδικού Spiegel, οι πελάτες αυτοί είχαν στους τραπεζικούς κύκλους την κωδική ονομασία «Γ&Χ», δηλαδή «Γέροι και Χαζοί»!

Η γερμανική τράπεζα Frankfurter Sparkasse έχασε πρόσφατα για πρώτη φορά μία δίκη ενός θύματος των «ασφαλών» τίτλων της Lehman Brothers και υποχρεώθηκε από το δικαστήριο να προχωρήσει σε ολοσχερή αποζημίωση (50.000 ευρώ) του πελάτη της, με την αιτιολογία ότι οι αποφάσεις του στηρίχθηκαν στις εσφαλμένες συμβουλές της τράπεζας. Από τον περασμένο Μάρτιο, η FraSpa έχει παραδεχθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έδωσε εσφαλμένες συμβουλές και έχει αποζημιώσει λίγους πελάτες της.

Στο Χονγκ Κονγκ, όπου επίσης διατέθηκαν με την ίδια μέθοδο τίτλοι της Lehman σε ανυποψίαστους αποταμιευτές, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία συμφώνησε ήδη από τον Φεβρουάριο να αποζημιώσει πλήρως τους πελάτες της, χωρίς όμως να αναγνωρίζει ότι είχε ευθύνη για οποιαδήποτε αδικοπραξία κατά την πώληση των τίτλων.

Στην Ελλάδα, η Citibank αρνείται να αποζημιώσει τους πελάτες της, καθώς δεν αναγνωρίζει ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τις ζημιές, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται τώρα να προχωρήσουν σε δικαστικές ενέργειες, εξαιρετικά χρονοβόρες και με αβέβαιη έκβαση.

Το θέμα είχε φθάσει και στη Βουλή, με ερώτηση 34 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Λασιθίου Μ. Καρχιμάκη. Στην ερώτηση γινόταν λόγος, μεταξύ άλλων, για «ανεξήγητη και ύποπτη ανοχή και συγκάλυψη» εκ μέρους των εποπτικών αρχών, ενώ τονιζόταν ότι ακόμη και μετά τη διάθεση των δομημένων προϊόντων η Citibank φέρεται να μην ενημέρωνε τους πελάτες της για την δυσμενή πορεία της Lehman και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιοπιστίας από διεθνείς εκτιμητικούς οίκους, αλλά αντιθέτως να τους καθησυχάζει, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για την εν λόγω τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια η Citigroup φρόντιζε να καλύψει την δική της έκθεση στα προϊόντα της Lehman, προ της πτωχεύσεως, επενδύσεις  ύψους  512 εκατ. δολ.!.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "Οικονομία" Δημοσιεύθηκε στις 05/06/2009
url: http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/citibank-2009060412076/

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr