Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083665_694_sm.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Υπόμνημα προς Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό και Αρχηγούς Κομμάτων Εκτύπωση E-mail

 13 Οκτωβρίου 2008

Από:
Επιτροπή Συντονισμού

Προς:
Τον κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Τον κ. Πρωθυπουργό
Τους κ.κ. Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων

Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας καταστήσουμε κοινωνούς ενός σοβαρού προβλήματος που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε, ένεκα της επένδυσης των αποταμιεύσεών μας, κατά φορτική σύσταση συγκεκριμένων ελληνικών τραπεζών, σε προϊόντα εμφανιζόμενα ως δήθεν 100% εγγυημένου κεφαλαίου της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, που πτώχευσε στις 15.9.2008, και να ζητήσουμε να λάβετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, για την άμεση προστασία μας ως επενδυτικού κοινού.

Είμαστε μια ομάδα πολιτών (450 με ονοματεπώνυμο και άλλοι τόσοι ίσως και περισσότεροι ανώνυμοι), οι οποίοι κινδυνεύουμε να υποστούμε μεγάλη οικονομική ζημιά, εξαιτίας της παραπλανητικής ενημέρωσης που λάβαμε από συγκεκριμένες τράπεζες. Συγκεκριμένα ορισμένες τράπεζες και κυρίως η Citibank, της οποίας είμαστε πελάτες πολλά χρόνια και την οποία εμπιστευτήκαμε εξαιτίας αυτής της σχέσης, μας καλούσε στα καταστήματά της ανά την Ελλάδα (από την Μακεδονία, Θεσσαλία έως την Πελοπόννησο) από το 2004 έως το 2008 και αφού μας έπειθε ότι οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ήταν ζημιογόνες, μιας και ο πληθωρισμός ήταν μεγαλύτερος από το επιτόκιο, μας πρότεινε ένα προϊόν από το οποίο θα είχαμε αφενός εξασφαλισμένο πλήρως το κεφάλαιό μας («σαν κατάθεση») και αφετέρου μεγαλύτερο κέρδος. Μάλιστα, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι εξ ημών λόγω ηλικίας και άποψης είμαστε συντηρητικοί στις οικονομικές μας τοποθετήσεις, οι διάφοροι υπάλληλοι μας διαβεβαίωναν επανειλημμένα ότι το κεφάλαιό μας θα ήταν εγγυημένο 100% στη λήξη της 3ετίας, 4ετίας ή 5ετίας ανάλογα.

Βασιζόμενοι στην πίστη που είχαμε στην Τράπεζα σαν πελάτες και την εγγύηση που μας παρείχαν οι υπάλληλοί της, αποδεχθήκαμε το προϊόν που μας πρότεινε και υπογράψαμε τα ανάλογα συμφωνητικά που μας έδωσαν εκ των προτέρων έτοιμα.

Δυστυχώς, προς έκπληξή μας, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008 κληθήκαμε από την Τράπεζα και πληροφορηθήκαμε ότι η LEHMAN BROTHERS υπέβαλε αίτηση πτώχευσης και ότι θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει εκκαθάριση σε 3-4 χρόνια για να διαπιστώσουμε την πιθανή ζημιά που υποστήκαμε, ολική ή μερική.

Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζαμε καν την LEHMAN BROTHERS και όταν ακούσαμε ότι σε αυτή είχαμε επενδύσει τα χρήματα μας εκπλαγήκαμε, αφού μέχρι τότε θεωρούσαμε αντισυμβαλλόμενό μας την Τράπεζα με την οποία συνεργαζόμασταν επί ετών. Όταν δε τους επισημάναμε ότι εμείς εσάς γνωρίζαμε και εσάς εμπιστευτήκαμε, μας δήλωσαν με τον πλέον προκλητικό τρόπο ότι ήταν απλώς μεσάζοντες και δεν είχαν καμία ευθύνη πέραν της διαμεσολάβησης.

Αν και είναι πιθανότατο, ακόμη και αν μας ενημέρωναν τότε, ότι η LEHMAN BROTHERS ήταν αυτή που εξέδιδε το προϊόν, να πειθόμασταν από την Τράπεζα και να μην αρνούμεθα να το αγοράσουμε, θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες που πωλούσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα όφειλαν να γνωρίζουν ότι η LEHMAN BROTHERS, μεταξύ άλλων επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ, αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα και ότι τα χρήματά μας δεν ήταν εξασφαλισμένα σε περίπτωση πτώχευσης. Στην περίπτωση που είχαμε αυτή την ενημέρωση είναι βέβαιον ότι δεν θα τα αγοράζαμε ή αν τα είχαμε ήδη αγοράσει θα τα πωλούσαμε άμεσα.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε, με αποτέλεσμα να παραπλανηθούμε και να οδηγηθούμε σε μια επένδυση που όχι μόνο δεν ήταν εγγυημένη, όπως μας διαβεβαίωνε η Τράπεζα, αλλά ήταν ιδιαίτερα επισφαλής κάτι που μας το απέκρυψε, διαβεβαιώνοντας μας ότι και το Κεφάλαιο ήταν 100% εγγυημένο στην λήξη της επένδυσης και αφετέρου ότι το κέρδος της επένδυσης θα ήταν κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων κατά πολύ ανώτερο της τοκοφορίας του ταμιευτηρίου.

Με δεδομένο ότι η υπόθεση αυτή αφορά πολίτες από όλες τις κοινωνικές ομάδες, όπως αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, νοικοκυρές κ.α. και ότι, για ορισμένους η ζημιά που θα υποστούν θα είναι συντριπτική (όπως συνταξιούχοι ή Δημόσιοι Υπάλληλοι που κατέθεσαν όλες τις οικονομίες τους ή το εφ’ άπαξ), παρακαλούμε και ελπίζουμε να επιδείξετε ευαισθησία και αναθέσετε στα αρμόδια όργανα όπως Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπουργείο Ανάπτυξης και όποιο άλλο όργανο κρίνετε αρμόδιο να εξετάσει την περίπτωση μας, προκειμένου  να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που χωρίς καμία δική μας ευθύνη έχει δημιουργηθεί.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr