Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083658_501.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Τρέχουσες Εξελίξεις

Σε αυτή την κατηγορία ο επενδυτής έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers.Απάντηση στην ερώτηση των 34 βουλευτών στη Βουλή Εκτύπωση E-mail

Παρακάτω παρουσιάζεται η απάντηση στην ερώτηση που υπέβαλαν οι 34 βουλευτές στην Βουλή στις 09/03/2009 σχετικά με τα τοξικά ομόλογα της Citibank.

1

 

4

 

 

  

2

 

 

3

 

 

5

 

 

 
Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στη Citibank Εκτύπωση E-mail

Με πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ «φιλοδώρησε» χθες το υπουργείο Ανάπτυξης τη Citibank για την πώληση επενδυτικών προϊόντων της Lehman Βrothers. Ειδικότερα, όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ.Βλάχος, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου επέβαλε πρόστιμο ύψους 1 εκατ. στην τράπεζα Citibank για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έπειτα από καταγγελίες 98 καταναλωτών που υποβλήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου 2008 και αφορούσαν συναλλαγές για πώληση επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας Lehman Βrothers από τη Citibank, της επέβαλε το προαναφερόμενο πρόστιμο γιατί η τράπεζα παραβίασε διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, παραπλανητικές πράξεις και «παραπλανητικές παραλείψεις του Ν. 2251/1994».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ογδόντα πέντε υποκαταστήματα της Citibank προέβησαν στη διάθεση στην ελληνική αγορά σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή «δομημένων ομολόγων», εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα αιτήσεων αγοράς τίτλων, ως προϊόντα «100% εγγυημένου- προστατευμένου κεφαλαίου», έκδοσης της πτωχεύσασας αμερικανικής τράπεζας Lehman Βrothers και των θυγατρικών της εταιρειών. Τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004-2008 μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής (retail banking) που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking) που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματοοικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές. Σε όλους τους καταναλωτές γινόταν σαφές ότι «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο» και ότι «η επένδυση τελούσε, εκτός υπό την προστασία της ίδιας της Lehman Βrothers, και υπό την επιπλέον προστασία που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Services Αuthority- FSΑ), που προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βλάχος, τα περισσότερα δομημένα ομόλογα της Lehman Βrothers διακινήθηκαν στη Λάρισα, στο Ηράκλειο και στα Χανιά, ενώ το προαναφερόμενο πρόστιμο αφορούσε «χασούρα» περίπου 15 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στην ελληνική αγορά διακινήθηκαν δομημένα της πτωχεύσασας εταιρείας ύψους 212 εκατ. ευρώ. Και, όπως είναι γνωστό, αρκετοί αγοραστές αυτών των προϊόντων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε βάρος της τράπεζας.

Από την πλευρά της η Citibank σε ανακοίνωσή της αφού γνωστοποιεί την πρόθεσή της να προσβάλει το πρόστιμο στα δικαστήρια, υποστηρίζει ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης ουδέποτε προέβη σε έλεγχο στην τράπεζα για το εν λόγω ζήτημα και το πόρισμά του υιοθετεί μονομερώς καταγγελίες ορισμένων πελατών».

Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα" Δημοσιεύθηκε στις 31/03/2009
url: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=261745

 
34 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κο Μιχ. Καρχιμάκη υπέβαλαν επερώτηση στην Βουλή Εκτύπωση E-mail

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την επερώτηση που υπέβαλαν 34 Βουλευτές  του κοινοβουλίου μας στην Βουλή σχετικά με την υπόθεση των τοξικών ομολόγων της Lehman Brothers.

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Για τους  κ.κ Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Ανεξήγητη ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΗ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της Κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ από την Κυβέρνηση ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ, προς τους υπεύθυνους ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ σε βάρος 2.000 Ελλήνων πολιτών που ΖΗΜΙΩΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 110 ΕΚΑΤ. ευρώ από σύνθετα δομημένα τοξικά προϊόντα της LEHMAN BROTHERS, τα οποία διακινούνταν από την CITIBANK χωρίς έγκριση από τις εποπτικές αρχές τις χώρας.»

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, τον Σεπτέμβριο του 2008 η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα LEHMAN BROTHERS  κήρυξε πτώχευση, με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματά τους, μεταξύ άλλων, και πάνω από 2.000 Ελλήνες πολίτες, το συνολικο απωλεσθέν κεφάλαιο των οποίων ανέρχεται περίπου σε 110 εκ ευρώ. Τα προϊόντα της LEHMAN BROTHERS ήταν σύνθετα δομημένα επενδυτικά προϊόντα (structured bonds) και διακινούνταν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από την CITIBANK χωρίς καμία προηγούμενη έγκριση ή πιστοποίηση από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές της χώρας.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Τράπεζα CITIBANK φέρεται να έχει εμπλακεί σε μη νόμιμες, παραπλανητικές και καταχρηστικές πρακτικές στα πλαίσια της προώθησης και της διάθεσης των προϊόντων της LEHMAN BROTHERS στο ελληνικό κοινό και ιδίως σε μικροεπενδυτές, ηλικιωμένους ή στερούμενους της παραμικρής γνώσης ή εμπειρίας σχετικά με τα προϊόντα αυτά και τον τρόπο λειτουργίας τους. Μάλιστα και μετά τη διάθεση των προϊόντων αυτών, το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα φέρεται να μην ενημέρωνε τους πελάτες της για την δυσμενή πορεία της LEHMAN BROTHERS και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιοπιστίας από διεθνείς εκτιμητικούς οίκους, αλλά αντιθέτως να τους καθησυχάζει, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για την εν λόγω τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια η CITIBANK φρόντιζε να καλύψει την δική της έκθεση στα προϊόντα της LEHMAN BROTHERS αποσύροντας από τη LEHMAN, προ της πτωχεύσεώς της, επενδύσεις ύψους 512 εκ.$.

ΕΠΕΙΔΗ σε διεθνές επίπεδο, οι έννομες τάξεις, μέσω των αρμοδίων αρχών τους, έχουν κινηθεί, εκτός από δικαστικά, και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ διερευνώντας ενδεχόμενες ευθύνες της CITIBANK για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού,  σχετικά με την διακίνηση των «τοξικών»προϊόντων της LEHMAN BROTHERS.

EΠΕΙΔΗ στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, έχουν υποβληθεί Αναφορές στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Διοικήσεις των οποίων διορίζονται από την Κυβέρνηση Καραμανλή, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, σύμφωνα με καταγγελίες.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ, όπως γνωρίζετε, η καθυστέρηση αυτή οδηγεί στη συγκάλυψη τυχόν ευθυνών όχι μόνο της CITIBANK αλλά και των ευθυνών των εποπτικών μηχανισμών των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης για την αδράνειά τους.

Ερωτάσθε:


1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί από τους ερωτωμένους Υπουργούς προς διερεύνηση τυχόν ευθυνών της CITIBANK και για την προστασία των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών - επενδυτών;
2. Οι διορισμένοι από την Κυβέρνηση Καραμανλή, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ Προβόπουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Πιλάβιος επελήφθησαν αυτεπαγγέλτως, μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με τον ρόλο της CITIBANK και διέταξαν, όπως όφειλαν, έρευνα σχετικά με τα «τοξικά» προϊόντα που διέθετε η CITIBANK στη χώρα μας και σχετικά με τυχόν ευθύνες των εποπτικών Αρχών για την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους σε χιλιάδες μικροεπενδυτές;
3. Για ποιο λόγο ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Οικονόμου, που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν έχει απαντήσει ακόμη στην προσφυγή των επενδυτών, εν αντιθέσει προς την Ανεξάρτητη Διοικητική Αργή του Συνηγόρου του Καταναλωτή που υπέβαλε ήδη στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών Μηνυτήρια Αναφορά σε βάρος της Διοίκησης της CITIBANK;
4. Ποια η σχέση της καθυστέρησης, άλλως προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών της CITIBANK, με τους φερόμενους στενούς δεσμούς που συνδέουν τα στελέχη της Κυβερνώσας παράταξης με την εν λόγω Τράπεζα;
 5. Σε ποιες ενέργειες προέβη ο Υπουργός Οικονομικών προκειμένου να ελέγξει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος γιατί δεν είχαν ασκήσει, ως όφειλαν, τον εποπτικό τους ρόλο, σε όλο το χρονικό διάστημα διακίνησης των Προϊόντων της LEHMAN BROTHERS στη χώρα μας; Είναι δυνατόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αγνοεί προϊόντα που φέρεται να διαφήμιζε η CITIBANK με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον Τύπο και να εμφάνιζε ως δήθεν πιστοποιημένα; Είναι δυνατόν η Τράπεζα της Ελλάδος να δέχεται, όπως φέρεται, πώληση σύνθετων δομημένων επενδυτικών προϊόντων σε «επενδυτές» της τάξεως των 2000 ευρώ(!!!), ηλικίας 80 ετών, αγρότες, αποφοίτους Δημοτικού Σχολείου και σε δεκάδες άλλες κατηγορίες προσώπων που εξ’ αντικειμένου αδυνατούσαν να κατανοήσουν τη φύση, τη λειτουργία και το ρίσκο των προϊόντων αυτών και έμεναν στις διαβεβαιώσεις περί εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη;

Φαίνεται πως η Κυβέρνηση Καραμανλή έχει επιλέξει συνειδητά και μεθοδικά το δρόμο της συγκάλυψης και πάλι των ευθυνών συγκεκριμένων «εκλεκτών» ισχυρών, υπό το πρόσχημα των αόριστων και αναποτελεσματικών ερευνών, αφήνοντας ανυπεράσπιστους στο έλεος και την ασυδοσία τους χιλιάδες έλληνες μικροεπενδυτές.

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Γρηγόρης Νιώτης
Δημήτρης Κουσελάς
Μάρκος Μπόλαρης
Θάνος Μωραΐτης
Γιώργος Πεταλωτής
Χρήστος Αηδόνης
Δημήτρης Τσιρώνης
Γιάννης Δριβελέγκας
Χρύσα Αράπογλου
Γιώργος Ντόλιος
Βασίλης Γερανίδης
Γιάννης Διαμαντίδης
Γιάννης Κουτσούκος
Στάθης Κουτμερίδης
Μιχάλης Τιμοσίδης
Θεοδώρα Τζάκρη
Γιάννης Αμοιρίδης
Τάσος Σιδηρόπουλος
Βασίλης Τόγιας
Μιχάλης Κατρίνης
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Μανώλης Στρατάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Χρήστος Χάϊδος
Σούλα Μερεντίτη
Μιχάλης Παντούλας
Σοφία Γιαννακά
Ελπίδα Τσουρή
Νίκος Ζωΐδης
Γιώργος Νικητιάδης
Παναγιώτης Ρήγας

 
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή παραπέμπει στον Εισαγγελέα την Citibank Εκτύπωση E-mail

Ύστερα από την αναφορά που υπέβαλε το Δικηγορικό γραφείο του κου Γ.Κόκκας & Συνεργάτες στον Συνήγορο του Καταναλωτή καθώς επίσης και την αναφορά που υπέβαλε το Δικηγορικό γραφείο του κου Λυκουρέζου ενώπιον της Γενικής Γραμματείας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Συνήγορος του Καταναλωτή επελήφθη του ζητήματος και ύστερα από ενδελεχή έλεγχο υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών εναντίον της Citibank.

Ο Συνήγορος του καταναλωτή ζητά να διερευνηθεί η διάπραξη απάτης εις βάρος των καταναλωτών που αγόρασαν τα «τοξικά» ομόλογα της Lehman Brothers από την Citibank.

Επιπρόσθετα, Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ζητά από την δικαιοσύνη να ερευνήσει την πιθανώς ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Citibank. Αποδεικνύεται ότι ο αγώνας μας εναντίον της Citibank είναι βάσιμος και υπάρχουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της διακίνησης των «τοξικών» ομολόγων στην Ελλάδα.

(διαβάστε σχετικό άρθρο πατώντας στο παρακάτω link:

http://www.fpolites.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=20&Itemid=36)

 
1,76 δισ. δολαρίων της Lehman Brothers βρίσκονται στα ταμεία της μητρικής Citibank Εκτύπωση E-mail

Κυρίες και κύριοι,

Σε συνέχεια των προηγούμενων ενημερωτικών μηνυμάτων μας, επιθυμούμε να σας θέσουμε υπ’ όψιν τα ακόλουθα:

Μόλις την Παρασκευή λάβαμε ενημέρωση από την εταιρία Standard & Poor’s, ότι η τράπεζα Citibank “λίγο πριν την υποβολή αιτήσεως πτωχεύσεως της Lehman Brothers”, κάλυψε συμψηφιστικά το οφειλόμενο σε αυτήν ποσό των 512 εκ. Δολαρίων ΗΠΑ από τον καταθετικό λογαριασμό που τηρούσε στη Citibank η Lehman Brothers.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, η Lehman Brothers τηρούσε λογαριασμό καταθέσεων στη Citibank που, κατά τον χρόνο της πτωχεύσεως, ανήρχετο σε 1,763 δις Δολάρια ΗΠΑ. Η Citibank από την πλευρά της είχε συμβάσεις εκκαθάρισης συναλλαγών (clearance agreements) και διεθνείς συμβάσεις συναλλάγματος (global foreign-exchange agreements) με την Lehman συνολικού ύψους 512 εκ. Δολαρίων ΗΠΑ. Η Citibank, εκμεταλλευόμενη τις προβλέψεις του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου, πριν την υποβολή της αιτήσεως πτωχεύσεως της Lehman, κάλυψε συμψηφιστικά το οφειλόμενο σε αυτήν ποσό, γεγονός που επικυρώθηκε δικαστικά στις 22.9.2008.

Το μείζον ηθικό, αλλά και νομικό ζήτημα που ανακύπτει από τα ανωτέρω είναι ότι, (α) ενώ η Citibank είχε σαφείς πληροφορίες για τη τύχη της Lehman, τις οποίες αξιοποίησε προς όφελός της, δεν τις γνωστοποίησε στους πελάτες της, που κατά σύστασή της είχαν αγοράσει προϊόντα Lehman, προκειμένου να πράξουν αναλόγως και (β) ενώ η Citibank φορτικά και με επίταση αποθάρρυνε τους επενδυτές να λήξουν πρόωρα το προϊόν Lehman που διακρατούσαν και να το πουλήσουν, την ίδια στιγμή έσπευδε να καλύψει τον εαυτό της κλείνοντας, εν όψει του κινδύνου πτωχεύσεως, τις εκκρεμείς συμβάσεις της με τη Lehman Brothers Holdings International και τις θυγατρικές της εταιρίες. Με άλλα λόγια, η Citibank τη στιγμή που διαβεβαίωνε τους επενδυτές – πελάτες της ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη Lehman, έκλεινε αζημίως για την ίδια όλες τις εκκρεμείς συναλλαγές της, αφήνοντας στην τύχη τους, τους πελάτες της.

Η ως άνω πληροφορία και η σχετική Έκθεση της Standard & Poor’s θα τεθεί υπόψιν σήμερα, με σχετικό υπόμνημά μας, τόσον ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Οικονόμου, όσο και ενώπιον του κ. Κυριακόπουλου της Τραπέζης της Ελλάδος και του κ. Γκότση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα σταλεί παράλληλα σχετικό εξώδικο προς τη Citibank προς περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την από 2.6.2008 Έκθεση της Standard & Poor’s η Lehman Brothers υποβαθμίστηκε, ενώ η προοπτική της αναφερόταν από τότε ρητώς ως αρνητική με πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης στο άμεσο τότε μέλλον. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η εν λόγω δυσμενής για τη Lehman εξέλιξη ουδέποτε σας κατέστη γνωστή, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι στην συνταχθείσα από τη Citibank σύμβαση αγοράς του εκάστοτε επενδυτικού προϊόντος γινόταν ρητή αναφορά στην αξιολόγηση της Lehman Brothers από την Standard & Poor’s.

Δοθείσης της ευκαιρίας σας ενημερώνουμε ότι, παράλληλα προς τις εκκρεμείς διοικητικές διαδικασίες ενώπιον των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, προετοιμάζονται οι αγωγές που αφορούν στον καθέναν εξ υμών και ευελπιστούμε ότι θα κατατεθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Θα σας κρατήσουμε ενήμερους των εξελίξεων.

Φιλικότατα,

Πέτρος Χαρ. Μαχάς

Δικηγόρος, Δικηγορικού Γραφείου κου Λυκουρέζου

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 11 - 16 από 16

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr